Om Sylvia Block | Måleri & Skulptur

En konstnär med rötterna på Kinnekulle och en fot i Stockholms skärgård.

Det konstnärliga skapandet och naturen har alltid varit de två viktigaste komponenterna i mitt liv. Två skatter att vandra ut och in i och som för mig hör tätt samman. Dessa två komponenter utgör också grunden för mina verk.

Material och scenografi hittar jag runt omkring mig, där jag befinner mig. Eller också hittar det mig. Formationer, detaljer, färger och kontraster jag ser blir underlag för mitt skapande. Vad döljer sig i den grenen? Vad har den stenen att berätta? Arketypiska symboler och djur finns ofta med och inte sällan finns där också en koltrast som observatör.

Ett möte mellan mig och upplevelsen.

Efter gymnasiet och en förberedande konst och hantverksutbildning på Hellidens folkhögskola i Tidaholm hade jag min första separatutställning. Därmed gjorde jag det medvetna valet att tacka nej till vidare konststudier på högre nivå. Ett beslut som jag inte ångrat. Jag insåg redan då att det ständiga flödet av idéer som jag tacksamt begåvats med behövde min fulla uppmärksamhet. Oönskad påverkan och begränsande riktlinjer, gör processen sårbar och kan då, för mig, lätt gå förlorad.

En del kortare kurser genom åren har dock varit värdefulla och inspirerande. Då främst inom textila områden och varit utvecklande för min textila design, som också ryms inom min konstnärliga verksamhet. Kurser i grafik, måleri, expressive art och vedic art har också varit utvecklande för mitt måleri.

Från små illustrativa akvareller och landskapsstudier i torrpastell målar jag nu i första hand med gouache och akryl. Två tekniker med variationsmöjligheter och som tillåter både detaljerat arbete och experimenterande. 

Mina skulpturer är tillverkade i blandteknik. Textil, trä och lera i kombination med andra naturmaterial som går fint att kombinera och som förstärker varandras karaktärer.

Jag finner mötet med betraktaren av mina verk oerhört viktigt. Med samtal, dialog och respons. Årliga utställningar runt om i landet, varvat med öppen ateljé gör det möjligt.   

Mina bilder har oftast något att berätta, mer eller mindre tydligt för betraktaren. De är som illustrationer till inre och yttre landskap. En vandring och ett samlande genom tiden. En undermedveten känsla eller tanke som söker en uttrycksform i en målning eller skulptural form. Välkommen in i min kartografiska vandring!